Algemene Voorwaarden
ARTIKEL 1 DEFINITIES
1.1 Algemene voorwaarden: Algemene voorwaarden RLXD.nl
1.2 Consument: de klant die een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf.
1.3 Gebruiker: RLXD.nl, de organisatie en gebruiker van deze algemene voorwaarden gevestigd en zaakdoende aan de Tungeler Dorpsstraat 9, 6005 RG te Weert, en ingeschreven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel onder het nummer 12052453.
1.4 Huurder: de natuurlijke- en/ of rechtspersoon die goederen huurt van Gebruiker
1.5 Verhuurder: Gebruiker indien hij zijn goederen verhuurt;
1.6 Wederpartij: de natuurlijke- en/of rechtspersoon in wiens opdracht gebruiker haar diensten en/of producten levert.
1.7 Overeenkomst: een of meerdere overeenkomsten gesloten tussen de gebruiker en wederpartij en/of de wijzigingen en aanvullingen daarvan/daarop.
1.8 Partijen: Gebruiker en Wederpartij.
ARTIKEL 2 TOEPASSELIJKHEID
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, diensten, opdrachtbevestigingen, overeenkomsten en facturen tussen Gebruiker en Wederpartij.
2.2 De toepasselijkheid van eventuele inkoop- en/of andere voorwaarden van Wederpartij wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
2.3 Indien en voor zover één of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden afwijken van een of meer bepalingen van de Overeenkomst, prevaleren de bepalingen van de Overeenkomst.
2.4 Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden nietig is of wordt vernietigd, zullen de overige bepalingen onverminderd van kracht blijven.
2.5 Deze algemene voorwaarden kunnen van tijd tot tijd door Gebruiker worden gewijzigd.
2.6 Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op aanvullende en/of nieuwe opdrachten.
2.7 Afwijkingen van, en aanvullingen op, deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen.
2.8 De in het vorige lid bedoelde afwijkingen en/of aanvullingen gelden slechts voor desbetreffende opdracht. Voor elke nieuwe/aanvullende opdracht dienen afwijkingen en aanvullingen opnieuw schriftelijk te worden overeengekomen.
2.9 Deze algemene voorwaarden zijn tevens van toepassing op de door Gebruiker in het kader van uitvoering van de Overeenkomst ingeschakelde derden en personeel.
ARTIKEL 3 AANBIEDINGEN EN OFFERTES
3.1 Ieder door Gebruiker gedaan aanbod of uitgebrachte offerte is vrijblijvend en kan door Gebruiker te allen tijde worden herroepen, dit geldt ook indien in het aanbod of de offerte een termijn van aanvaarding is opgenomen.
3.2 De door Gebruiker aan de Wederpartij verstrekte offertes zijn steeds vrijblijvend en zijn steeds geldig voor veertien (14 dagen), tenzij anders aangegeven.
3.3 Gebruiker is slechts aan haar offerte gebonden indien de Wederpartij de offerte schriftelijk heeft aanvaard binnen voornoemde periode van veertien (14) dagen.
3.4 De Wederpartij draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Gebruiker aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Wederpartij redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor de totstandkoming en uitvoering van de Overeenkomst, tijdig worden verstrekt. Indien het aanbod of de offerte van Gebruiker is gebaseerd op door Wederpartij verstrekte informatie, staat Wederpartij in voor de juistheid en volledigheid van deze informatie.
3.5 Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten, digitale inhoud en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de Wederpartij mogelijk te maken. Als de Gebruiker gebruik maakt van afbeeldingen, zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten, diensten en/of digitale inhoud. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de Gebruiker niet.
3.6 Afbeeldingen, tekeningen, maten, gewichten e.d. van de producten, welke door Gebruiker worden aangeboden in het kader van een aanbieding of offerte, zijn niet bindend en beogen alleen een algemeen beeld te geven van de aangeboden zaken.
ARTIKEL 4 TOTSTANDKOMING OVEREENKOMST
4.1 De overeenkomst tussen Gebruiker en Wederpartij is in ieder geval tot stand gekomen op het moment waarop:
– Wederpartij het aanbod of de offerte van Gebruiker mondeling, schriftelijk of per e-mail heeft aanvaard; of,
– Gebruiker het verzoek of de bestelling van Wederpartij mondeling, schriftelijk of per e-mail heeft aanvaard;
4.2 Indien de Wederpartij het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de Gebruiker onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de Gebruiker is bevestigd, kan de Wederpartij de overeenkomst ontbinden, binnen de wettelijke bedenkingstermijn.
4.3 Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de Gebruiker passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige webomgeving. Als de consument elektronisch kan betalen, zal de Gebruiker daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
4.4 De Gebruiker kan zich binnen wettelijke kaders – op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, alsmede van al die feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand. Indien de Gebruiker op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij gerechtigd gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
ARTIKEL 5 TOTSTANDKOMING VAN DE HUUROVEREENKOMST
5.1 De wederpartij doet een schriftelijk aanbod (waaronder een elektronisch aanbod wordt mede begrepen). Het aanbod mag door gebruiker worden herroepen als het aanbod afhankelijk is van de beschikbaarheid van de te verhuren goederen.
5.2 De huurovereenkomst komt tot stand door het schriftelijk dan wel elektronisch aanvaarden van het aanbod van gebruiker.
5.3 De huurovereenkomst geldt voor de periode en het tarief zoals op de huurovereenkomst staat of zoals op een andere manier overeengekomen. De huurovereenkomst vermeldt dag en tijdstip waarop de huurperiode begint en eindigt.
5.4 De huurovereenkomst eindigt op de overeengekomen beëindigingsdatum en het overeengekomen beëindigingstijdstip. Indien huurder het gehuurde object niet overeenkomstig dit artikel heeft terugbezorgd, eindigt de huurovereenkomst op het tijdstip waarop het gehuurde object bij verhuurder is terugbezorgd of door verhuurder is teruggehaald. In dat geval is huurder de gebruikelijke huurprijs voor de extra periode waarin hij het gehuurde object tot zijn beschikking heeft gehad verschuldigd. Tevens is verhuurder in dat geval gerechtigd het gehuurde object zelf terug te halen, de kosten daarvan komen voor rekening van huurder.
ARTIKEL 6 HERROEPINGSRECHT EN ANNULERING VAN DE HUUROVEREENKOMST
6.1 De huurder de huurovereenkomst kosteloos schriftelijk kan annuleren tot één maand voor het ingaan van de huurperiode.
– bij annulering binnen twee weken voor de ingangsdatum 100% van de overeengekomen prijs
– bij annulering binnen drie weken voor op de dag van de ingangsdatum, 50 % van de overeengekomen prijs.
6.2 Indien huurder zich op de dag van ingang van de overeengekomen huurperiode zonder nadere kennisgeving niet binnen een half uur op de overeengekomen locatie en overeengekomen tijdstip heeft gemeld, wordt dit beschouwd als een (onrechtmatige) annulering.
ARTIKEL 7 HUUR EN WAARBORGSOM
7.1 De huursom wordt bepaald aan de hand van de bij het aangaan van de huurovereenkomst bij verhuurder geldende tarieven, zoals zichtbaar op website, in het aanbod en/of bedrijfsruimte van verhuurder.
7.2 Naast de huursom is gebruiker gerechtigd om een waarborgsom in rekening te brengen. De waarborgsom wordt weergegeven op de offerte en maakt onderdeel uit van de huurovereenkomst.
7.3 Huurder is verplicht, voordat hij de gehuurde goederen in ontvangst neemt, aan de Verhuurder de waarborgsom te betalen.
7.4 Verhuurder behoudt zich het recht voor eventuele niet betaalde huurtermijnen te verrekenen met de waarborgsom.
7.5 Verhuurder is verplicht deze waarborgsom minus eventuele schade, bij de beëindiging van het huurcontract, indien op dat moment de huurder aan al zijn verplichtingen jegens de Verhuurder heeft voldaan binnen uiterlijk tien werkdagen na het einde van de huurovereenkomst, aan de Wederpartij terug te geven.
7.6 Legitimatie door middel van paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kan door Verhuurder worden gevraagd.
ARTIKEL 8 VERPLICHTINGEN HUURDER
8.1 De huurder wordt geacht de goederen in goede staat te hebben ontvangen en verhuurder wordt geacht de goederen in goede staat te hebben afgeleverd.
8.2 Huurder wordt geacht, direct na ontvangst, het gehuurde object op gebreken te hebben gecontroleerd. Indien er gebreken, manco’s of andere klachten zijn, dient huurder dit terstond bij verhuurder te melden.
8.3 Huurder dient het gehuurde object zorgvuldig en overeenkomstig de bedieningsvoorschriften die aan huurder bij aflevering zijn medegedeeld, te behandelen en te gebruiken en geen veranderingen aan het gehuurde object aan te brengen.
8.4 Huurder dient aanspraken van derden op het gehuurde object af te wijzen en verhuurder terstond daarvan op de hoogte te brengen.
8.5 Huurder dient ervoor zorg te dragen dat het gehuurde object niet toegankelijk is voor derden. Huurder is niet gerechtigd om het gehuurde object aan derden onder te verhuren of anderszins ter beschikking te stellen.
8.6 De huurder dient voor eigen rekening en risico over de volgende zaken te beschikken: de voor het gehuurde benodigde goedkeuringen (zoals vergunningen, ontheffingen en beschikkingen enz.).
8.7 Verhuurder en huurder zullen in overleg treden over het ophalen van de verhuurde goederen. Verhuurder zal zich inspannen om de objecten op te halen bij huurder. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, dan zal gebruiker aan huurder verzoeken om het gehuurde object zelf terug te brengen. Huurder dient er in alle gevallen voor te zorgen dat de verhuurder de desgewenste locatie waar het gehuurde dient te worden afgeleverd/gelost kan bereiken via begaanbare weg.
8.8 Gedurende de tijd gelegen tussen het moment dat het gehuurde object door huurder is ontvangen en het moment waarop deze is terugbezorgd, dan wel is teruggehaald, is het risico van beschadiging, diefstal, verloren gaan of teniet gaan van het gehuurde object, anders dan ten gevolge van een eigen gebrek van het gehuurde object, voor rekening en risico van de huurder. Bij het verloren gaan of diefstal van het gehuurde object, brengt Verhuurder een bedrag van € 9.000,- per object in rekening bij de huurder.
8.9 Huurder is verplicht elke schade en elk gebrek aan het gehuurde object alsmede diefstal van het gehuurde object terstond aan verhuurder te melden.
8.10 Veranderingen en/of reparaties aan het gehuurde object mag uitsluitend door of in opdracht van verhuurder worden verricht.
ARTIKEL 9 AANSPRAKELIJKHEID HUURDER
9.1 Huurder is aansprakelijk voor alle kosten die het gevolg zijn van verkeerd gebruik van het gehuurde object, daaronder mede begrepen overbelasting van het gehuurde object en de gevolgen van overtredingen welke zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet en het Wetboek van Strafrecht.
9.2 Huurder is aansprakelijk voor gedragingen en nalaten van de gebruikers van de verhuurde zaken, ook indien deze niet de instemming van de huurder hebben gehad.
9.3 Huurder is zelf aansprakelijk voor alle lasten, belastingen en boetes die voortvloeien uit het gebruik van het verhuurde door huurder dan wel door derden.
ARTIKEL 10 AANSPRAKELIJKHEID VERHUURDER
10.1 Als de huurder de goederen in gebruik neemt, wordt dit opgevat als bewijs dat deze goed functioneren en geen gebreken vertonen; de huurder is daar zelf verantwoordelijk voor. Bij twijfel aan de veiligheid of de werking van de goederen, dient de huurder dit direct – voor de ingebruikname – te melden bij verhuurder. Het gebruik van de goederen is voor eigen risico van de huurder.
10.2 Verhuurder is niet aansprakelijk voor enige door de huurder geleden schade als gevolg van het gebruik van de goederen, tenzij er sprake is van grove nalatigheid van verhuurder.
10.3 Verhuurder is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
10.4 De totale contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid van Gebruiker ter zake van iedere Overeenkomst is beperkt tot de vergoeding van directe schade en tot maximaal 50% van de factuurwaarde van de Overeenkomst, althans dat gedeelte van de Overeenkomst waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
10.5 In geen geval is verhuurder aansprakelijk voor gevolgschade, waaronder tevens winstderving, omzetverlies of indirecte schade wordt verstaan.
ARTIKEL 11 KLACHTEN
11. Klachten over de uitvoering van de huurovereenkomst moeten direct aan verhuurder worden gemeld, zodat verhuurder de klacht nog tijdens de huurperiode kan verhelpen. Klachten die niet direct worden gemeld als gevolg waarvan huurder verhuurder niet in staat heeft gesteld om een eventuele tekortkoming van verhuurder te herstellen, hoeft verhuurder naderhand niet in behandeling te nemen. De huurder heeft dan diens eventuele toekomende rechten verloren.
ARTIKEL 12 TOTSTANDKOMING VAN DE KOOPOVEREENKOMST
12. De koopovereenkomst tussen Gebruiker en Wederpartij komt tot stand in de artikel 4 genoemde wijze.
ARTIKEL 13 HERROEPINGSRECHT CONSUMENT
13.1 De consument kan een overeenkomst met betrekking tot de aankoop van een product op afstand (via de webshop of telefonisch) gedurende een bedenktijd van 14 dagen zonder opgave van redenen ontbinden. De Gebruiker mag de consument vragen naar de reden van herroeping, maar deze niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten.
13.2 De bedenktijd gaat in op de dag nadat de consument, of een vooraf door de consument aangewezen derde, die niet de vervoerder is, het product heeft ontvangen, of:
– als de consument in eenzelfde bestelling meerdere producten heeft besteld: de dag waarop de consument, of een door hem aangewezen derde, het laatste product heeft ontvangen. De ondernemer mag, mits hij de consument hier voorafgaand aan het bestelproces op duidelijke wijze over heeft geïnformeerd, een bestelling van meerdere producten met een verschillende levertijd weigeren;
– als de levering van een product bestaat uit verschillende zendingen of onderdelen: de dag waarop de consument, of een door hem aangewezen derde, de laatste zending of het laatste onderdeel heeft ontvangen.
ARTIKEL 14 VERPLICHTINGEN VAN DE CONSUMENT TIJDENS DE BEDENKTIJD
14.1 Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts uitpakken of gebruiken in de mate die nodig is om de aard, de kenmerken en de werking van het product vast te stellen. Het uitgangspunt hierbij is dat de consument het product slechts mag hanteren en inspecteren zoals hij dat in een winkel zou mogen doen.
14.2 De consument is alleen aansprakelijk voor waardevermindering van het product die het gevolg is van een manier van omgaan met het product die verder gaat dan toegestaan in lid 1.
14.3 De consument is niet aansprakelijk voor waardevermindering van het product als de ondernemer hem niet voor of bij het sluiten van de overeenkomst alle wettelijk verplichte informatie over het herroepingsrecht heeft verstrekt.
ARTIKEL 15 VERPLICHTINGEN GEBRUIKER BIJ HERROEPING
15.1 Als de Gebruiker de melding van herroeping door de consument op elektronische wijze mogelijk maakt, stuurt hij na ontvangst van deze melding onverwijld een ontvangstbevestiging.
15.2 De consument vergoedt zelf alle betalingen die betrekking hebben op de retourzending, inclusief eventuele leveringskosten door de Gebruiker in rekening gebracht voor het geretourneerde product, indien de consument zich op herroeping beroept. Tenzij de Gebruiker
aanbiedt het product zelf af te halen, mag hij wachten met terugbetalen tot hij het product heeft ontvangen of tot de consument aantoont dat hij het product heeft teruggezonden, naar gelang welk tijdstip eerder valt.
15.3 De Gebruiker gebruikt voor terugbetaling hetzelfde betaalmiddel dat de consument heeft gebruikt, tenzij de consument instemt met een andere methode. De terugbetaling is kosteloos voor de consument.
15.4 Als de consument heeft gekozen voor een duurdere methode van levering dan de goedkoopste standaardlevering, hoeft de Gebruiker de bijkomende kosten voor de duurdere methode niet terug te betalen.
ARTIKEL 16 UITSLUITING HERROEPINGSRECHT
16.1 De Gebruiker kan de navolgende producten en diensten uitsluiten van het herroepingsrecht, maar alleen als de Gebruiker dit duidelijk bij het aanbod, althans tijdig voor het sluiten van de overeenkomst, heeft vermeld:
– Producten of diensten waarvan de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markt waarop de ondernemer geen invloed heeft en die zich binnen de herroepingstermijn kunnen voordoen;
– Overeenkomsten die gesloten zijn tijdens een openbare veiling. Onder een openbare veiling wordt verstaan een verkoopmethode waarbij producten, digitale inhoud en/of diensten door de ondernemer worden aangeboden aan de consument die persoonlijk aanwezig is of de mogelijkheid krijgt persoonlijk aanwezig te zijn op de veiling, onder leiding van een veilingmeester, en waarbij de succesvolle bieder verplicht is de producten, digitale inhoud en/of diensten af te nemen;
– Dienstenovereenkomsten, na volledige uitvoering van de dienst, maar alleen als: de uitvoering is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument; en de consument heeft verklaard dat hij zijn herroepingsrecht verliest zodra de ondernemer de overeenkomst volledig heeft uitgevoerd;
- Pakketreizen als bedoeld in artikel 7:500 BW en overeenkomsten van personenvervoer;
- Dienstenovereenkomsten voor terbeschikkingstelling van accommodatie, als in de overeenkomst een bepaalde datum of periode van uitvoering is voorzien en anders dan voor woondoeleinden, goederenvervoer, autoverhuurdiensten en catering;
- Overeenkomsten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, als in de overeenkomst een bepaalde datum of periode van uitvoering daarvan is voorzien;
- Volgens specificaties van de consument vervaardigde producten, die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn;
- Producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben;
- Verzegelde producten die om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet geschikt zijn om te worden teruggezonden en waarvan de verzegeling na levering is verbroken;
- Producten die na levering door hun aard onherroepelijk vermengd zijn met andere producten;
- Alcoholische dranken waarvan de prijs is overeengekomen bij het sluiten van de overeenkomst, maar waarvan de levering slechts kan plaatsvinden na 30 dagen, en waarvan de werkelijke waarde afhankelijk is van schommelingen van de markt waarop de Gebruiker geen invloed heeft;
- Verzegelde audio-, video-opnamen en computerprogrammatuur, waarvan de verzegeling na levering is verbroken;
- Kranten, tijdschriften of magazines, met uitzondering van abonnementen hierop;
16.2 De levering van digitale inhoud anders dan op een materiële drager, maar alleen als:
- de uitvoering is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument; en
- de consument heeft verklaard dat hij hiermee zijn herroepingsrecht verliest.
ARTIKEL 17 LEVERING EN UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST
17.1 Levering van gehuurde zaken geschiedt door de goederen ter beschikking te stellen aan huurder, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
17.2 Levering van gekochte zaken in de webshop van Gebruiker geschiedt middels levering door pakketdiensten. In sommige gevallen zal de Gebruiker de producten leveren, indien dit expliciet wordt overeengekomen.
17.3 De door Gebruiker opgegeven tijden van levering zijn richttijden en gelden niet als fatale termijnen, tenzij in de overeenkomst nadrukkelijk anders is bepaald. Overschrijding van de door Gebruiker opgegeven levertijden geeft Wederpartij niet het recht om ontvangst van de zaken te weigeren of vergoeding van schade te vorderen.
17.4 Indien Wederpartij ontvangst van de zaken weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de aflevering, is Gebruiker gerechtigd om de zaken op te slaan voor rekening en risico van Wederpartij.
17.5 Gehuurde goederen dienen bij het einde van de Overeenkomst in dezelfde staat als bij de levering op kosten van de Wederpartij aan Gebruiker te worden geretourneerd. Zulks ter vrije bepaling van gebruiker.
17.6 Gebruiker zal de Overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren en op grond van de op dat moment bekende stand der wetenschap.
17.7 Gebruiker garandeert dat de goederen de eigenschappen bezitten die voor een normaal gebruik nodig zijn.
17.8 Indien en voor zover een goede uitvoering van de Overeenkomst dit vereist, heeft Gebruiker het recht om zonder voorafgaande toestemming van Wederpartij bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden.
17.9 Indien tussen partijen is overeengekomen dat de Overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd door Gebruiker, kan Gebruiker de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten tot Wederpartij de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
ARTIKEL 18 PRIJZEN
18.1 De prijzen in de aanbiedingen/offertes van Gebruiker zijn inclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, alsmede eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, tenzij anders overeengekomen.
18.2 Indien Wederpartij een zakelijke klant betreft dan worden de aanbiedingen / offertes exclusief BTW weergegeven, tenzij nadrukkelijk anders vermeld.
18.3 De prijzen in de aanbiedingen/offertres van Gebruiker zijn vrijblijvend en kunnen door Gebruiker zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd, bijvoorbeeld indien na het moment van aanbieden/offreren de tarieven van inkoop, de lonen of andere kosten zijn gestegen.
18.4 Indien tussen Partijen geen vaste vergoeding is overeengekomen, zal de vergoeding worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede tijd. De vergoeding wordt alsdan berekend volgens de gebruikelijke tarieven van Leverancier, tenzij een daarvan afwijkend uurtarief is overeengekomen.
18.5 Eventuele kosten van herstel van verhuurde goederen alsmede verloren geraakte goederen (ongeacht de oorzaak daarvan) komen voor rekening van de Wederpartij en zullen door Gebruiker bij de Wederpartij in rekening worden gebracht.
ARTIKEL 19 BETALINGEN
19.1 Betalingen worden bij voorkeur online in de webshop van Gebruiker verricht, dan wel middels een betaallink.
19.2 In het geval dat Wederpartij een zakelijke klant betreft, dan kan op aanvraag een factuur worden gestuurd. Betaling van facturen dient dan te geschieden binnen 14 dagen na de factuurdatum, maar in ieder geval voor het moment van leveren, op de wijze en in de valuta zoals vermeld op de factuur, tenzij door partijen uitdrukkelijk een andere betaaltermijn of wijze van betaling is overeengekomen.
19.3 Aftrek, korting of verrekening door Wederpartij is niet toegestaan.
19.4 Bezwaren tegen de factuur dienen binnen 8 dagen na ontvangst aan Gebruiker gemeld te worden. Een gedeeltelijke betwisting van de factuur schort de betalingsverplichting van Wederpartij ten aanzien van het onbetwiste gedeelte niet op.
19.5 Indien de zakelijke Wederpartij in gebreke blijft met betaling binnen de overeengekomen betaaltermijn, is hij van rechtswege in verzuim. Wederpartij is over de periode dat hij in verzuim is een rente verschuldigd, welke gelijk is aan de op dat moment geldende wettelijke handelsrente, vermeerderd met 2% op jaarbasis. Alle kosten die gepaard gaan met gerechtelijke of buitengerechtelijke invordering komen voor rekening van Wederpartij. De buitengerechtelijke kosten worden gesteld op 15% van de factuurwaarde, met een minimum van € 250,- per factuur.
19.6 Gedane betalingen strekken in de eerste plaats in mindering op de kosten, vervolgens in mindering op de opengevallen rente en tenslotte in mindering op de hoofdsom van de factuur met de oudste datum.
19.7 In geval van overschrijding van een betaaltermijn is Gebruiker gerechtigd verdere leveringen aan Wederpartij te staken dan wel om het reeds geleverde terug te halen, totdat Wederpartij aan al zijn verplichtingen uit hoofde van alle met Gebruiker gesloten overeenkomsten volledig heeft voldaan.
ARTIKEL 20 RECLAMES EN GARANTIES
20.1 Klachten over de producten en/of dienen door de Wederpartij onverwijld na ontdekking, doch uiterlijk binnen 1 werkdag na levering van de producten en/of diensten, dan wel de levering van een onderdeel hiervan, schriftelijk te worden gemeld aan Leverancier. Indien de Wederpartij niet tijdig klaagt bij Gebruiker wordt geacht dat de Wederpartij het geleverde heeft goedgekeurd.
20.2 Indien een klacht gegrond is, zal Gebruiker de producten en/of alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor de Wederpartij aantoonbaar zinloos is geworden. Dit laatste dient door de Wederpartij schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.
20.3 Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen producten en/of niet meer mogelijk is, zal Gebruiker slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 19.
20.4 Met betrekking tot een geleverd product bestaan er fabrieksgaranties. In het geval Wederpartij naar oordeel van Gebruiker terecht een beroep doet op een fabrieksgarantie, zal Gebruiker zich inspannen om er zorg voor te dragen dat de fabrikant de klacht honoreert. Bij afwijzing van de klacht door de fabrikant, om welke reden dan ook, heeft Wederpartij geen aanspraak op compensatie of vergoeding van schade door Leverancier. Gebruiker geeft ten aanzien van de verkochte zaken geen eigen garanties.
20.5 De retournering van geleverde zaken in het kader van een klacht of reclame geschiedt voor rekening en risico van Wederpartij.
ARTIKEL 21 AANSPRAKELIJKHEID
21.1 Buiten de garantiebepalingen in het voorgaande artikel is Gebruiker niet aansprakelijk voor zichtbare of onzichtbare gebreken aan het product, behoudens de eventuele wettelijke aansprakelijkheid op grond van productaansprakelijkheid in de zin van artikel 6:185 BW.
21.2 Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
21.3 De totale contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid van Gebruiker ter zake van iedere Overeenkomst is beperkt tot de vergoeding van directe schade en tot maximaal 50% van de factuurwaarde van de Overeenkomst, althans dat gedeelte van de Overeenkomst waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
21.4 Huurder is aansprakelijk voor alle kosten die het gevolg zijn van verkeerd gebruik van het gehuurde object, daaronder mede begrepen overbelasting van het gehuurde object en de gevolgen van overtredingen welke zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet en het Wetboek van Strafrecht.
21.5 Huurder is aansprakelijk voor gedragingen en nalaten van de gebruikers van de verhuurde zaken, ook indien deze niet de instemming van de huurder hebben gehad.
21.6 Huurder is zelf aansprakelijk voor alle lasten, belastingen en boetes die voortvloeien uit het gebruik van het verhuurde door huurder dan wel door derden.
21.7 Gebruiker is, voor zover nodig in afwijking van het bepaalde in lid 3, niet aansprakelijk voor enige schade (geleden door de Wederpartij zelf dan wel een derde) die:
- het gevolg is van een gebeurtenis die direct of indirect verband houdt met een terroristische aanslag;
- bij een correcte uitvoering van de Overeenkomst onvermijdelijk is;
- het gevolg is van de door omstandigheden geëiste spoed;
- het gevolg is van door of namens de Wederpartij verstrekte (onjuiste) gegevens, documenten en informatie;
- het gevolg is van onjuistheden en/of onvolkomenheden die zijn ontstaan bij de verzending of overdracht van gegevens, documenten en informatie door de Wederpartij aan Gebruiker als gevolg van een gebrek aan en/of onjuist gebruik van het daarbij door de Wederpartij gehanteerde communicatiemiddel;
- is veroorzaakt door personeel en/of arbeidskrachten die door Gebruiker bij de uitvoering van de Overeenkomst is/zijn ingezet.
21.8 De in deze voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid komt te vervallen indien en slechts voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van Leverancier.
21.9 Betaalde schadevergoedingen zullen steeds in mindering strekken op eventuele verplichtingen uit ongedaanmakingsverbintenissen als bedoeld in artikel 6:271 BW.
21.10 Aansprakelijkheid van Gebruiker wegens een tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst kan slechts ontstaan indien en wanneer Wederpartij Gebruiker onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke heeft gesteld, daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming heeft gesteld en Gebruiker ook na die termijn toerekenbaar in de nakoming van haar verplichtingen tekort blijft schieten. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten die Gebruiker in staat stelt adequaat te reageren.
21.11 Gebruiker is nimmer aansprakelijk voor enige schade indien achteraf blijkt dat Wederpartij het gehuurde of gekochte niet op de juiste wijze heeft gebruikt. In het geval van verhuur verstrekt de Gebruiker gebruikshandleidingen welke leidend zijn ten behoeve van het bepalen van het correcte gebruik van het door Gebruiker geleverde. Bij iedere levering wordt tevens door een door Gebruiker in gehuurde derde/ dan wel personeel van Gebruiker een uitgebreide instructie ten behoeve van correct en veilig gebruik gegeven. Wederpartij tekent tevens voor het begrijpen van zowel de gebruikshandleiding als voor het feit dat de instructies op begrijpelijke wijze aan Wederpartij zijn gegeven.
21.12 Als achteraf blijkt dat Wederpartij niet conform de gebruikshandleiding dan wel conform de gegeven instructies heeft gehandeld en Gebruiker lijdt hierdoor schade, dan is Wederpartij aansprakelijk voor de totale door Gebruiker geleden schade.
ARTIKEL 22 VRIJWARINGEN WEDERPARTIJ
22.1 Wederpartij vrijwaart Gebruiker voor aanspraken van derden met betrekking tot (i) rechten van intellectuele eigendom op door de Wederpartij verstrekte documenten, materialen en gegevens, die bij de uitvoering van de Overeenkomst worden gebruikt en (ii) schade die door personeel en/of arbeidskrachten wordt veroorzaakt bij derden.
22.2 Indien de Wederpartij aan Gebruiker informatiedragers, elektronische bestanden of software verstrekt, garandeert de Wederpartij dat deze informatiedragers, elektronische bestanden of software vrij zijn van virussen en bestanden.
22.3 Wederpartij vrijwaart Gebruiker voor eventuele aanspraken van derden, daaronder begrepen personen werkzaam bij de Wederpartij, die in verband met of als gevolg van de uitvoering van de Overeenkomst (ook terzake van de door de arbeidskrachten en/of personeel toegebrachte) schade lijden en welke schade geheel of gedeeltelijk aan Gebruiker kan worden toegerekend. Wederpartij zal, indien nodig, zijn aansprakelijkheidsverzekering hiermee uitbreiden.
ARTIKEL 23 OPSCHORTING EN ONTBINDING
23. Indien Wederpartij (i) in staat van faillissement is verklaard of een verzoek daartoe bij de rechtbank is ingediend, (ii) surseance van betaling is verleend of aangevraagd, of (iii) zijn bedrijf staakt of liquideert, of (iv) in de wet schuldsanering natuurlijke personen terecht komt heeft Gebruiker het recht de nakoming van al zijn verplichtingen jegens Wederpartij op te schorten en/of de overeenkomst met Wederpartij zonder enige ingebrekestelling of gerechtelijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, een en ander onverminderd de overige rechten van Gebruiker op grond van de overeenkomst of de wet.
ARTIKEL 24 OVERMACHT
24.1 Gebruiker is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting, indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van overmacht. Onder overmacht wordt naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen in ieder geval verstaan: oorlog, terrorisme, in- of uitvoerverboden, overheidsmaatregelen die uitvoering van de overeenkomst bemoeilijken, onmogelijk of kostbaarder maken, werkstakingen, brand, epidemieën, pandemieën, staking van het personeel, files of anderszins verkeersopstoppingen, storingen in het computernetwerk van Leverancier, storingen in de stroomvoorziening op de overeengekomen locatie van levering, het niet beschikbaar zijn van faciliteiten en installaties voor benodigde infrastructuur, het niet tijdig beschikken over van de Wederpartij benodigde informatie, materialen en mensen, in- en exportverboden, ongevallen, ontploffingen, molest en brand, extreme weersomstandigheden valutawijzigingen of door overheid opgelegde voorschriften en/of restricties. Gebruiker kan ook een beroep doen op overmacht indien de betreffende omstandigheden zich voordoen bij de fabrikant, importeur of andere (tussen)handelaar van wie Gebruiker de zaken betrekt.
24.2 Gebruiker heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat Gebruiker haar verbintenis had moeten nakomen.
24.3 Tijdens overmacht worden de verplichtingen van Gebruiker opgeschort. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door Gebruiker niet mogelijk is langer duurt dan twee (2) maanden zijn beide partijen bevoegd de Overeenkomst te ontbinden zonder dat er in dat geval een verplichting tot schadevergoeding bestaat.
24.4 Indien Gebruiker bij het intreden van overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel afzonderlijk te factureren en is de Wederpartij gehouden deze factuur te voldoen, tenzij het reeds uitgevoerde c.q. uitvoerbare deel geen zelfstandige waarde heeft.
ARTIKEL 25 EIGENDOMSVOORBEHOUD
25.1 Gebruiker behoudt zich de eigendom voor van alle afgeleverde en nog af te leveren goederen, totdat de koopprijs voor al deze goederen geheel is voldaan.
ARTIKEL 26 TOEPASSELIJK RECHT EN GESCHILLEN
26.1 De rechter binnen het arrondissement waar de Gebruiker is gevestigd, is bij uitsluiting bevoegd van geschillen tussen Gebruiker Partijen kennis te nemen, tenzij bepalingen van dwingend recht anders voorschrijven.
26.2 Alle rechtsverhoudingen tussen Gebruiker en wederpartij waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, worden beheerst door Nederlands recht. Toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag is uitdrukkelijk uitgesloten.
ARTIKEL 27 VINDPLAATS EN WIJZIGING VOORWAARDEN
27.1 Onze Algemene Voorwaarden kunt u inzien op onze website www.rlxd.nl.
27.2 Van toepassing is steeds de laatst gepubliceerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het totstandkoming van de rechtsbetrekking met gebruiker.